Autor: 021.rs/Foto: Aleksandar Vukičević

Novi Sad
01.02.2017.
11:11 > 12:14
Većina od preko 5.000 zaposlenih u novosadskim javnim preduzećima ove godine može da očekuje povećanje plata, saznaje 021.
  • Pera

    14.02.2017 09:18
    Nije mi jasno
    Pominje se cifra od 5000 zaposlenih u novosadskim javnim preduzecima, a u kom se sktoru vodi par stotina zaposlenih u NS muzejima i kolika su njihova primanja?
  • vera

    03.02.2017 21:47
    Dokle
    Kad bi nam se natalitet povecavao brzinom kojom se povecava broj zaposlenih u administraciji!
    Kako je moguce da vecina ovih drzavnih ustanova isplacuje plate koje su daleko vece cak i od doktorskih? Koja jos zemlja u svetu ima sintere, cistace i djubretare bolje placene od fakultetski obrazovanih? Koje je naravoucenije iz svega ovoga? Dokle ce nam podizati akcize na gorivo, poreze, putarine, kazne, sudske takse... kako bi napunili kase i zatim sve bratski delili medju zaposlenima u javnom sektoru? Dok ima penzionera koji "zive"sa 7000 din i dok se materijalno ugrozenima daje mesecna pomoc slicnog iznosa, kako da se razume da ovim parazitima treba 10X VISE novca za zivot? Zaposleni u privatnom sektoru rade po 10 i vise sati dnevno da bi na kraju meseca dobili 20.000din. Kakvo povecanje? Treba im svima, za pocetak prepoloviti primanja i zatim smanjivati po 10% dok ne stignu do minimalca. Da se polako navikavaju da zive kao prosecni gradjani. Onda ce bolje razumeti nas koje tako nemilosrdno deru!
  • Privatnik

    03.02.2017 18:19
    Sonja
    U svemu se sa Vama slažem, samo bih precizirao da ni jedna privatna firma NE MOŽE da isplaćuje velike plate, a da posluje sa gubitkom iz prostog razloga što bi joj račun blokirali poverioci i plate ne bi mogle da se isplaćuju.
    Luksuz da isplaćuju plate, iako su im poverioci blokirali račune imaju samo državne ustanove(sudovi ,bolnice ,škole) jer su računi za isplatu plata posebni i oni su VAN BLOKADE.
    Onda, firme u restruktuiranju isplaćivale su plate a bile su ZAŠTIĆENE OD POVERILACA ( to nigde na svetu ne postoji).
    Zatim JP svaki gubitak pokriva budžet!!!
    Tako da privatne i državne firme ne posluju pod istim uslovima.
  • Sonja

    02.02.2017 20:54
    Gubitaši sa visokim platama
    Kako je to moguće da bilo gde na planeti isplatite platu ako ste gubitaš? I nije ovde tema ko je privatnik, ko nije. Tema je kako onaj ko posluje sa gubitkom isplaćuje plate uopšte, a kamoli kako isplaćuje TOLIKO visoke plate? Korak po korak do zdrave privrede: svuda ključ u bravu - podvući crtu - ko je u plusu radi, ko nije, ili ga prodati ili zatvoriti - ne možemo više svi da izdržavamo propale stvari i još da im se isplaćuju plate koje nisu zaradili. DOKLE ????
  • Privatnik

    02.02.2017 12:32
    bubika
    Porezi i doprinosi na plate su 68%! Ja MORAM da ih platim da bi državni uposlenici primili platu, a za mene i moje radnike šta preostane.
    Kada bi se porezi i doprinosi smanjili, ja bih imao novaca da svojim radnicima i sebi povećam platu.
    .Privatnici su i taksisti, obućari, frizeri, pekari, poljoprivredna gazdinstva, knjigovodje, agencije raznih vrsta i slično.
    Svima se OTIMA od plate da bi javni sektor živeo.Zato godinama proturate demagogiju o privatniku hohštapleru i lopovu koji vozi džip, a poreze ne plaća, dok je situacija obrnuta.Javni sektor vozi SLUŽBENE AUTOMOBILE ( ima i džipova)o našem trošku.
    PS.Osim državnih uposlenika koji voze službene džipove, džipove voze uglavnom lica prijavljena na birou, bez dana staža koji se bave "snalaženjem" raznih vrsta, a nemaju registrovanu radnju, odnosno nisu privatnici i nikakav porez ne plaćaju na svoj biznis i na svoju zaradu, draga moja bubika.
  • bubika

    02.02.2017 10:09
    @Privatnik
    Kad budete vi privatnici placali porez i platu isti dan(Kao u celom svetu)onda ce svi progledati!
    Jako ste pametni uplatite porez na plate a plate vam kasne mesecima,kakav je to zakon
    i dali ce se neko o tome pobrinuti pa ako nemate platu odete lepo u stecaj ili prodate
    dzipove i vile i platite....
  • marko

    01.02.2017 21:53
    Bedni ste
    A zato je gorivo poskupelo za 20din za mesec dana
  • Divno

    01.02.2017 19:12
    Pa ovo je čisti komunizam: plata prema potrebama, a ne prema radnom učinku i ostvarenoj zaradi.
    Čim krene inflacija, poveća se plata javnom sektoru, privatnom sektoru povećaju se porezi, plus korisnicima usluga JP povećaju se računi.

  • Novosadista

    01.02.2017 19:01
    Moliću lepo obavestite me kada će doći do povećanja cena komunalnih usluga?
    Vama veće plate, meni veći računi.Ne može to drugačije.
    Samo ne znam kako ću to da vam plaćam, ja ne radim u JP, radim u privatnom sektoru,
    Em mi plata manja zbog većih poreza, em ćete povećati vaše cene...Ja nemam toliko novaca...
  • Konjoslav

    01.02.2017 18:57
    Vidi ,vidi parking servis oooooooo fine platice kod Lugonjice! Onaj polu pismeni sa kupljenom diplomom u Informatici...... Joooooooooooj jadna drzavo ko se zovu direktori u jkp?Sta bi sa jkp Stanom ,taj ne prima platu???
  • Višekruna

    01.02.2017 18:50
    Za pametnjakovića
    Re:re: dno dna
    "Ćuti i trpi vole kada nemaš škole"
    Kod mene u firmi nema nijednog zaposlenog sa diplomom privatnog fakulteta/škole, za razliku od bilo kojeg JP.
    Ako voliš da razgovaraš sa obrazovanim ljudima, navrati za vreme pauze.
  • dno dna

    01.02.2017 18:46
    Re
    Ha,ha,ha
    Završio sam faks,a kao drugo nemam bolji posao,jer ste ga vi neradnici u državnim firmama popunili i prepunili sa svojim rođačkim i stranaškim forama. Želim ti da izađeš na tržište rada,pa da pokažeš kod nekog privatnika kako si ti to sposoban,a ja ću onda,kao i ti sada,da se uvalim u neku fotelju državne firme i da pametujem svima po netu. Zaigraće i tebi mečka,pa ćeš videti koliko si pametan i sposoban,lezileboviću.
  • Novosadjan

    01.02.2017 18:29
    Re: dno dna

    Alo,vezisto,sa kupljenom školom.Obidji malo privatnike, ustanovićeš da kao privatnici i zaposleni po pekarama i marketima rade duplo obrazovaniji od tebe.
    Kada bi se raspisao javni i legalni konkurs za tvoje radno mesto, ne bi položio osnovni test znanja.Duplo bolje uradili bi nezaposleni mladi i zaposleni u privatnom sektoru.

  • Приватник

    01.02.2017 18:21
    Државни службеник
    И ми смо заслужили смањење пореза ,поготово пореза и доприноса на наш рад који су 68%!
    Ја 32% зарађујем за СЕБЕ,а 68% зарађујем за ТЕБЕ.
    И још ти мало! Ало, шта ти хоћеш,да 100% радим за тебе,да би ти тако неспособан једини добро живео!?

  • zaglupljivanje

    01.02.2017 18:18
    Javna firma...
    Bla bla bla, a plata ide a vi se zderete.
    Eno puni trzni centri svi kupuju. Sta kukate? Jeste glasali? Sad cuti i uzivaj u sladoledu jednom sedmicno u bigu.
  • Re: dno dna

    01.02.2017 17:59
    Dno dna
    Takve kao što si ti bi odmah otpustio, samo nešto ke#aš, mesto da potražiš bolji posao, i treba da te iskorišćavaju kad si glup i nesposoban i ne vrediš više od minimalca. Tako da pozdravi svog gazdu kad ga vidiš i zahvali mu se, što se smilovao da ti da posao, jer da njega nema, druže moj, rovario bi po kontjenerima samo tako.
    Ćuti i trpi vole kada nemaš škole.
  • Државни службеник

    01.02.2017 17:52
    Који мој се буните...
    Шта ту гунђате, место да радите. У градским фирмама се и те како ради, и заслужили смо повећање плате. Завидни сте, кукате како вам не ваља код приватника. Знам је такве, не раде ништа и нигде им не ваља.
  • Višekruna

    01.02.2017 17:05
    Radim kod privatnika
    I da pravimo gubitak kao navedena JP, bio bih srećan da dobijam minimalac.
  • Privatnik

    01.02.2017 17:00
    viki
    Plata ti je neto+ bruto 68% svakog meseca+novogodišnji paketić za decu+ regres+socijalna pomoć(svi ste primili!!!!)+jubilarna nagrada+novac za decu za početak školske godine.
    Ako ti je malo, daj otkaz i prodruži se nama u privatnom sektoru.
    Imaš izbor, ne moraš da radiš kod države....
  • AleksandarVojvođanin

    01.02.2017 16:54
    Smešno!
    Eeeeee, a vid'parking servis! Bru-tal-no!!!
  • Posmatrac

    01.02.2017 16:35
    Neki dan...
    ...na Novom naselju, 11 vodovodžija menja jedan ventil. Tri kamioneta i jedan putnicki auto. Jedan radi ostali vataju zjale i dobacuju zenama.
    Treba dati ljudima nek imaju. Kampanja kreće...
  • Blabla

    01.02.2017 16:23
    Ufff,ala me obradovaste....
    Ja sam radnik Lisja,fizikalac.Nesto bas i nisam cuo o povecanju plata?!Plata od 46 i kusur hiljada mi je nedostizna rabota.A,svaka mi je subota radna.Tako da...mogu samo da mastam o povecanju plate.Po kancelarijama imaju tolike plate,ali mi fizikalci nemamo sigurno tolike plate!
  • dno

    01.02.2017 15:43
    dna
    Ej bre!!! Dosta mi je i vas i zaposlenih u javnim preduzećima. Po čemu su oni zaštićeni ko beli medvedi???. Kao da su viša rasa,a mi svi,koji radimo kod privatnika smo kao niža rasa. Skoro svi smo na minimalcu,a nema ni vikenda,ni praznika,a godišnji traje svega 10 dana i to moraš duplo da ga odradiš,znači nije pravi godišnji,a da ne kažem što kod privatnika nemaš nikakva prava. Kakav bre štrajk i ostale gluposti. Samo zucneš da ti nešto ne odgovara,odma dobiješ otkaz. A da ne kažem što kasne mesecima i sa tim minimalcem.
    Predlažem da se sad lepo menjamo za narednih 20 godina,da oni razmaženi radnici iz javnih preduzeća dođu na naša radna mesta,a mi na njihova. Jel važi.
    Moreeee ........
    Zato je i propala ova država. Lomite kičmu privatnicima na sve moguće načine,a oni nama,svojim zaposlenima,i to sve samo zato da bi sebi u državnom sektoru omogućili velike plate,jer vi niste proizvodna deatnost i ne punite budžet,nego ga čerupate i za takvo ponašanje koristite svoje položaje. Privreda treba da puni budžet,a privreda je mrtva kod nas već 27 god.a hoćete lepo da živite,kako??? Udri po privatnicima.
    Ovo je dno dna. Nikad nam neće biti bolje,jer svi tako razmišlaju,ali uskoro nas više neće ni biti,jer sami sebe teramo da se iseljavamo negde,gde je društvo uređeno i gde se poštuju zakoni,pa pošten čovek može normalno da živi od svog rada,a ovde u ovoj smrdiji nema života za poštene.
  • viki

    01.02.2017 15:21
    U upravi za zajednicke poslove Vlade Vojvodine radnici nemaju ni minimalac pa im pokrajina dotira par stotina dinara,sve se to desilo pre 4 godine kad je Pajtic smanjio radnicima plate a kadrovicima podigao.vecina kadrovika se presvuka i sad im opet dobro ima ko ima 20.000din,a ima ko ima i po 120.000din...topli obrok niko ni ne spominje kad se postavi pitanje kazu to vam je u plati(pa koliko je onda zaista plata?)
  • Vojvosadjan

    01.02.2017 15:07
    Tako treba! Dajte ljudima vece plate, izgorese na poslu.
  • Privatnik

    01.02.2017 15:02
    Sada će se paušalcima povećati paušal.
    Poreze i doprinose na zaradu niste smanjili i dalje su 68% na neto koje otimate od jadnog privatnog sektora koji radi za minimalac.
    Otpuštaj paraazite, a ne da im se još povećavaju plate za nerad na tzv radnom mestu, odnosno listi za extra apanažu o trošku nas ostalih.
  • Milica

    01.02.2017 14:37
    ?
    Skoro ste objavili kako sve drzavne firme rade sa gubitkom..u njima su i ovako botovi koji po ceo dan nista ne rade vozaju se sluzbenim kolima i namestaju sebi kojeficijente kako im se prohte..Pa sad im je i to malo....pozivam gospodu da dodju kod mog gazde u radnju ..kod kojeg nema ni vikenda ni praznika ni slave..dobijes slobodan dan kad on to odluci ..radis kao konj i to sve za 20.000 ..da vide malo kako se radi.
  • Koriolan

    01.02.2017 13:40
    Eureka!
    Kvalifikovani i školovani (???), a zaposleni u JP (u mnogima više od polovine su izbeglice), neka prvo ispune jedan osnovni uslov - dokaz da su legalizovali imovinu i da plaćaju porez. U Srbiji više od 1.5 miliona nelegalnih objekata, a mi još nagrađujemo nemoralne uhlebljem u JP. Nisi legalizovao, ćao iz firme. Nekog reda mora da se zna.
  • Perica

    01.02.2017 13:31
    #####
    Neka SKREŠU VOZNI PARK i eto im dve prosećne plate!!!!!
  • majonez

    01.02.2017 13:30
    kečap
    Ajmo sendvičari, sad veselje!
  • Radim kod privatnika

    01.02.2017 13:26
    Lični dohodak treba povećati ako je preduzeće ostvarilo profit, a ne ako grad subvencioniše preduzeće i kupuje osnovna sredstva za rad. Da li će na to otići najavljeno povećanje poreza?
  • Sat

    01.02.2017 13:21
    Narode do kada ćemo ćutati i trpeti?
  • nss

    01.02.2017 13:16
    nss
    to znaci da su predskolci na minimalcu jer fakultetski obrazovan vaspitac ima platu 38ooo....daleko smo mi iod proseka i sve ovo je cista laz...nekada smo imali republicki prosek ali od kada nam je DOBRO sve smo blizi minimalcu...razlika izmedju spremacice i prosvetnog radnika celih 10000////sramota
  • ivan

    01.02.2017 13:05
    VUCICU kako neces dobiti moj glas.
  • Zvekete

    01.02.2017 12:56
    Filovanje
    Filovanje pred izbore!
  • baron

    01.02.2017 12:48
    povecanje plata
    Ipak, ovde je ostalo do kraja nejasno kako će taj novac biti obezbeđen, jer mnoga javna preduzeća nemaju višak novca, a nije predviđeno da država da novac za ovu jednokratnu pomoć.

    Zato postoje penzioneri , povecanje cene goriva svake nedelje i da ne nabrajam dalje.....
  • NS

    01.02.2017 12:36
    Svi radimo za drzavne parazite. U stvari spasli su se samo oni koji su otisli napolje.
  • hirurg

    01.02.2017 12:09
    Većina ima plate više od doktora hirurga koji svaki dan operiše i spasava živote.
    Uzgred, hirurg ne radi sa kuoljenom diplomom i nije član vladajuće bagre.
  • marko

    01.02.2017 12:01
    uzas
    A sta mi koji radimo po gradskim upravama, imamo mizerne plate kao pacovi. Ko je to odredio da ljudi u JP i JKP imaju mnogo vece plate nego radnici po raznim upravama, koji rade odgovoran i strucan posao (sa izuzecima koji ne rade nista i imaju kupljene diplome za izlozbu). POD HITNO POVECATI PLATI U UPRAVAMA, KAKO u REPUBLICI, TAKO I U POKRAJINI.
  • Limanac

    01.02.2017 11:59
    Pitanje Javnim
    Hoćete li Vi to meni i mojoj bedi tražiti veću cenu, kako bi ste Vaše guze vozikali sa više litara goriva?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna